EKEV’den 24 Erzincan geceleri...



  • Nisan 2006

     

    EKEV’den 24 Erzincan geceleri...

     

    EKEV'in, Erzincan foklorünü canlandıran ve yaşatan, hemşehrilerimizi Erzincan teması etrafında bir araya toplayan "24 Erzincan" etkinliği artan bir coşkuyla sürüyor. Hemşehrilerimizin yoğun olarak katıldığı geceler bir sıla özlemini de dışa vuruyor.

     

    EKEV'in burs faaliyeti dışında göze çarpan bir etkinliği daha var: "24 Erzincan" geceleri.. Bir süredir daha bir organize çabayla düzenlenen etkinlik, her ay bir hemşehri lokalimizde gerçekleşiyor. Aralık ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Refahiye Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Okmeydanı'ndaki lokalinde düzenlenen etkinlik, 2006 Ocak'ında da Çengelköy'deki Kemah Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği lokalinde gerçekleştirildi. ERSİAD Dergisi olarak 24 Erzincan'ın nabzını tutmak ve okurlarımıza yansıtmak için Kemahlıların derneğindeki etkinliği baştan sona izledik. Ama ondan önce, bir önceki etkinlik için Refahiyelilerin dernek lokalindeki 24 Erzincan'ındaki bilgileri paylaşalım...

    EKEV'in Refahiye Kültür ve Daynışma Derneği'nde düzenlediği 24 Erzincan gecesi

    24 Aralık 2005'teki bu geçen yılın son 24 gecesinde ev sahipliğini Refahiye Kültür ve Dayanışma Derneği yaptı. Çetin kış koşullarına karşın oldukça yoğun bir katılımın gerçekleştiği etkinlikte konuklara yöremizin ekmeği, tulum peyniri, balı ikram edildi. Bütün etkinliklerde olduğu gibi, ERSİAD Başkanı Gülbey Sezgin de EKEV Başkanı Sadık Ağca ve çalışma arkadaşlarıyla omuz omuzaydı. Tabii, birçok ERSİAD yönetici ve üyesi de.Geceye ev sahibi derneğin başkanı Yavuz Canikli'nin yanında, ilçe dernek başkanı olarak  Kemah'tan İhsan Payalan, Ağca gibi Kemahlı olan Prof. Tevfik Karakaya, sanatçı hemşehrilerimiz, yerel basın temsilcileri, bazı iş adamları ve Refahiye Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri katıldılar. İlerleyen saatlerde ise, yine Refahiyeli olan ve aynı zamanda iki dönem de ilçesinin derneğinin başkanlığını yürüten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım etkinliğe katıldı. Gecede bir de konuşma yapan Yıldırım birlik ve beraberliğe vurgu yaptı ve şunları söyledi: "Erzincanlı önüne bakar, işini yapar. Sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Sizlerle olunca dinleniyorum."

    Gece, Kemahlı sanatçı hemşehrimiz Nazmi Çakmaktaş ve yine eski ünlü İliçli sanatçımız Doğan Sezgin'in türküleriyle coşku içinde devam etti. Tabii, bu coşkulu eğlenceye mikrofona uzanan Bakan Yıldırım ve EKEV Başkanı Ağca ile ERSİAD Başkanı Sezgin de uzak kalamadı. Daha sonra Erzincan foklorünün ayrılmaz parçası davul ve zurna ile oynanan yöresel oyunlarla devam eden gece, bir dahaki 24 Erzincan gecesinde buluşmak üzere sone erdi.

    EKEV'in 2006'daki ilk 24 Erzincan

    gecesi Kemah Derneği'ndeydi

    2006'nın ilk 24 Erzincan gecesi EKEV'ce Çengelköy'deki Kemah Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nde gerçekleştirildi. Derneğin çağdaş ve iyi tefriş edilmiş lokali tıklım tıklım doluydu. Konuklar ve Kemahlılar geceye yoğun ilgi gösterdiler. 24 Erzincan gecelerinin nasıl cereyan ettiğini, baştan sona izlediğimiz bu gecede gördük. Peki, neler oluyor bu gecelerde? Hemşehrilerimiz bir arada oluyorlar. Lider kuruluşlarımız EKEV ve ERSİAD yöneticileriyle, hemşehrimiz bürokrat, siyasetçi, iş adamı ve sanatçılarla, yerel basınımızla buluşuyorlar. Mikrofondan konuşmalar yapılıyor. Bazen genel, bazen de gündemle ilgili konuşmalar..Yemekler yeniyor ve daha sonra saz ve söz egemen oluyor salona. Hemşehrimiz sanatçıların söylediği türkülere katılan konuklar coşkuyla ortak oluyorlar. Davul ve zurnasız olur mu? Oynamadan olur mu; Tabii ki, davul ve zurna eşliğinde yöre oyunlarımızı doyasıya oynuyor konuklar ve etkinliğin düzenlendiği dernek üyeleri.. Akşam yedi ciavrında başlayan geceler, gece yarısına yakın sona eriyor. Bir dahaki 24 Erzincan gecesi için sözleşiliyor. Ocak'taki 24 Erzincan gecesinin başladığı, 19.15'de çalmaya başlayan davul-zurnayla belli oldu. herkes yerini almış, hemen her hemşehri toplantımızda olduğu gibi bir de protokol masası oluşturulmuştu. Salon doluydu. Mikrofona ilk olarak gelen Kemahlıların başkanı Payalan bir açılış konuşması yaptı. Daha sonra da sözü derneğin onursal başkanı olan, bir önceki dönemin Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat'a verdi. Ondan sonra kürsüye gelen 24 Erzincan gecelerini düzenleyen EKEV Başkanı Ağca, kısa konuşmasında vakfın çalışmalarına değindi, vakfı tanıttı. ERSİAD Başkanı Sezgin ise 12 Şubat'ta yapılacak şenliğe değindi ve gençleri burada görmekten mutlu olduğunu belirtti. Derneğin duvarları 12 Şubat'ta Olimpik Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşecek şölenin afişleriyle doluydu. Erzincan'ın yerel basınının temsilcileri neredeyse tam kadro gecedeydi: Hasan Uzunkaya, Şener Kara, Sedat Sevim, Osman Köse ve Murtaza Yıldırım.

    Geceye katılan konuklardan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Çekmeköy Belediye Başkanı Sıddık Eraslan, bürokrat hemşehrilerimizden İsmail Yücel (Tüketiciyi ve Rekabeti Koruma Genel Md. Yrd.) ve Orhan Birdal (DHM Genel Md. Yrd.) birer selamlama konuşması yaptılar.

    Her zamanki gibi, dernek görevlileri tüm masalara tandır ekmeği ve yemek servisi yaptılar. Bu servis ilerleyen saatlerde de meyve, çayla sürdü. Bu arada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, EKEV Başkanı Ağca'yı telefonla arayarak geceye katılanlara selamlarını iletti. Geceye katılan ilçe dernek başkanları ev sahibi Payalan'ın yanında, KEFTUD Başkanı Sabri Gül ve Refahiye'nin başkanı Yavuz Canikli'ydi. Kemahlıların eski başkanı Şerafettin Ulutürk, TCDD İşletme Müdürü ve geceleri sazı ve sözüyle de renklendiren Reşat Özmen, SHP Eyüp İlçe Başkanı M. Ali Sevim, her zaman türküleriyle ortamlarımızı renklendiren Kemahlı sanatçımız Nazmi Çakmaktaş, Kemahspor Başkanı Yusuıf Gündüz ve Kemah Turnuvası Başkanı İbrahim Akçakaya da geceye katılanlar arasındaydı.

    Sadece bu kadar değil tabii; EKEV ve ERSİAD yöneticileri ile Kemah  Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri, Kemah'ın birçok köy dernek başknaı ve yöneticisi de gecedeydi. EKEV'den aynı zamanda 24 Erzincan Derneği'nin başkanı da olan İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Akkaya, EKEV BaşkanYardımcısı Yılmaz Çetin, EKEV Genel Sekreteri Latif Yetişkin ve diğer yöneticiler de gecedeydi.

    ERSİAD'dan geceye katılanlar ise; Başkan Yardımcısı ve DYP İl Başkan Yardımcısı Fevzi Poyraz, sanayici Hasan Morkoyun, iş adamı Mehmet Koçyiğit'ti. Ve gelsin türküler; Erdal Dündar (vokal ve davul) ile Serdar Güçlü (bağlama)'den müzik ziyafeti.. Onlara Nazmi Çakmaktaş da katıldı tabii. Mikrofon elden ele dolaştı. Protokol konukları birer türkü söyledi. Sonra gelsin davul zurna ve gelsin oyunlarımız..Dernek, güzel bir ev sahipliği yaptı. Vakit gece yarısına az vardı. Konuklar memnun olarak ayrıldı Çengelköy'deki lokalden..

    EKEV Başkanı Ağca ve yöneticiler de "24 Erzincan"ı sürdürmek konusunda kararlı olarak ayrıldılar oradan. Erzincan foklorünün, halk müziğinin yaşatılması ve hemşehrilerimizin neşe içinde birlikte olması adına yararlı bir organizasyon olan 24 Erzincan etkinliğinin sürmesi, birlik ve beraberliğimizin artarak sürmesi adına güzel bir olay. Eline sağlık demek gerekiyor EKEV'in ve 24 Erzincan gecelerine katkı verenlerin.

    Tüm Haberler için Tıklayınız >