EKEV’de Türk-İslam Edebiyatı anlatıldı



  • Nisan 2012

     

    Erzincan Kültür Eğitim Vakfı Gençlik Platformu, ‘Türk-İslam Edebiyatı’nın Klasik Kaynakları ve Halk Edebiyatı’ konulu konferans düzenledi

    Erzincan Kültür Eğitim Vakfı Genlik Platformu, Edebiyat öğretmeni Şahin Sezgin ve öğretim üyesi Nurettin Odabaşı’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Türk-İslam Edebiyatı’nın Klasik Kaynakları ve Halk Edebiyatı’ konulu konferans düzenledi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Erzincan Kültür Eğitim Vakfı Başkanı Sadık Ağca, Gençlik Platformu yöneticilerini çalışmalardan dolayı kutladı.

    Anadolu’da gelişti

    Konferansta ilk sunumu yapan Şahin Sezgin, ‘Türk İslam Edebiyatı’ hakkında çeşitli bilgiler verdi. Sezgin, Türk-İslam Edebiyatı’nın atasının Ahmet Yesevi olduğunu ifade etti. Şahin Sezgin, "Türk-İslam Edebiyatı’nı, Muhyiddin İbn-i Arabi, Hz. Mevlana ve Yunus Emre ile Anadolu’da geliştiğini ve bu üç kurucu atanın açtığı yollar diğerleri tarafından işlenerek günümüze kadar gelmiştir. Bu isimlerin ortak özelliği ise ‘Mutasavvıf’ olmasıdır" şeklinde konuştu.

    İnsan hayatının içinde

    Konferansa konuşmacı olarak katılan bir başka isim ise Öğretim üyesi Nurettin Odabaşı oldu. Odabaşı Halk Edebiyatı ile çeşitli bilgiler sundu. Halk Edebiyatı’nın geniş bir kavram olduğunu ifade eden Odabaşı, insan hayatının içinde önemli yeri olan atasözleri ve türküler hakkında örnekler verdi.

    18 bin atasözü derledi

    Öğretim üyesi Nurettin Odabaşı, "Halk Edebiyatı’nın kendi içinde üç bölüme ayrıldığını belirten Odabaşı, bunlar, anonim, aşık ve dini tasavvuf edebiyatıdır. Bunların üçü birarada düşünüldüğünde toplum hayatının tamamını kapsadığı gözükmekte. 1983 yılında Erzincan folklorunu konu alan bir kitap yazdım. Kitabı yazarken yaptığı araştırmalarda Erzincan’da çok zengin bir halk kültür olduğunu keşfettim. Yine bunların yanında kaynaklarda yer almayan Erzincan’a ait yüzlerce atasözü tespit ettim ve 18 bin atasözünün yer aldığı bir kitap yayınladım. Atasözlerinde toplumun yaşadığı her şeyi bulabilirsiniz" şeklinde konuştu.

    Soru ve cevap bölümünün ardından konferans sona ererken, EKEV Başkanı Sadık Ağca ve ERSİAD Başkanı Gülbey Sezgin, Edebiyat öğretmeni Şahin Sezgin ve Öğretim üyesi Nurettin Odabaşı’na Erzincan resminin bulunduğu bir tablo takdim ettiler.

    Konferansa, EKEV Başkanı Sadık Ağca, ERSİAD Başkanı Gülbey Sezgin, EKEV ve ERSİAD yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

    Tüm Haberler için Tıklayınız >